Dýňová polévka

40
minut
4
porce

Suroviny

  • 1 kg zralé dýně
  • 100 g másla
  • 100 g taveného sýru Apetito
  • 150 ml smetany na vaření
  • čerstvý koriandr
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • bílý pepř
  • sůl

Postup

Dýni rozpůlíme, zbavíme jader a oloupeme. Rozkrájíme na menší kostky, dáme do pekáčku společně s máslem, osolíme a opepříme. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia do změknutí. Upečenou dýni přendáme i s máslem do hrnce, zalijeme trochou vývaru a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Přidáme zbytek vývaru a přivedeme k varu. Mezitím si připravíme do kastrůlku smetanu a sýr Apetito, které pomalu zahříváme, až se nám spojí dohromady. Hotovou sýrovou omáčku pomalu vmícháme do hrnce s dýní a metlou vyšleháme. Vaříme asi 10 minut na mírném ohni. Dochutíme solí, pepřem a nasekaným čerstvým koriandrem.